28 October, 2013

iPhone 5 sau iPhone 5S?



A trecut mai bine de o lună de la lansarea iPhone 5S. Pentru cei care au trecut de la Samsung Galaxy, HTC, Nokia sau Nexus, acest smartphone a fost cu siguranță o alegere foarte bună și nu există șanse să se despartă de el decât, eventual, anul viitor pentru iPhone 6. Lucrul acesta este clar, având în vedere faptul că pe iOS aplicațiile rulează mai rapid decât pe Android, în plus echipamentele de la Apple, în general, au o stabilitate mai mare decât cele de la producătorii mai sus amintiți.
Întrebarea interesantă care se pune este însă: Între iPhone 5 și iPhone 5S, care este smartphone-ul preferat? Criticii au fost încă de la început încântați atât de noul look al versiunii noi a smartphone-ului, cât și de anumite aspecte legate de iOS 7, cu care este dotat. Cu toate acestea, sunt mulți cei care nu mai au încredere în fenomenala mașină de promovare a Apple, și consideră că, de fapt, între cele două variante nu este prea mare diferență, în consecință upgrade-ul nu își merită banii. Dar acest lucru, atenție, este susținut în general de cei care nu au făcut încă acest upgrade.

Cei care deja au renunțat la iPhone 5 în favoarea mai noii versiuni iPhone 5S sunt însă de altă părere. Deși într-adevăr, similitudinile dintre cele două sunt destul de mari, se pare S5 că deține câteva caracteristici care îl fac de preferat față de 5.
În primul rând gama de culori în care este comercializat a fost mărită și în plus îmbunătățită. Cum adică? Anul trecut erau lansate două variante: una albă (argintiu) și una neagră. Din păcate singura opțiune cu adevărat fiabilă era smartphone-ul alb, întrucât celui negru i se cojea vopseaua repede, culoarea metalică ce rămânea dedesubt fiind destul de urâtă. Versiunea de anul acesta aduce o gamă de trei culori, iar dacă albul este la fel de argintiu ca și anul trecut, negrul s-a transformat într-un gri select, care nu doar că nu se mai zgârie așa de ușor, dar arată și mult mai rafinat. În plus, Apple a hotărât să extindă gama culorilor la auriu! Nu este un auriu ostentativ, aduce ușor cu rozul, poate cu un muștar pal, dar în esență (în acest caz în soare, în lumină puternică, chiar și indirectă), telefonul este auriu.
În ce privește interiorul și ceea ce face dintr-un telefon mobil un smartphone, noua variantă de iPhone de la Apple beneficiază de o viteză impresionantă, chiar și în comparație cu versiunea de anul trecut. Chip-ul A7, special construit pentru el din mai mult de un miliard de tranzistori pe o arhitectură 64 bits, i-a determinat pe critici și pe fani deopotrivă să-l denumească „primul telefon desktop-class” din lume. Diferența dintre cele două versiuni este resimțită în special în cazul aplicațiilor cu consum extensiv de resurse, precum jocurile, navigarea pe web sau aplicațiile specializate pe productivitate, cum ar fi cele furnizate de Google pentru promovare. Este foarte adevărat că nu toți programatorii știu încă să profite de aceste noi caracteristici, dar cu siguranță telefonul va reuși să facă orice va dori clientul.
Și dacă tot am vorbit de programatori, arhitectura pe 64 bits îi conferă smartphone-ului o caracteristică unică pe această piața, atât de versatilă: va trece mult timp până când hardware-ul echipamentului va fi depășit de necesitățile software, cum să întâmplă în general. Așa încât, cu timpul – și aici vorbim de luni bune – este posibil ca programatorii să reușească să descopere noi și noi amănunte care să facă din utilizarea lui iPhone 5S o activitate mai mult decât plăcută.
Dacă toate acestea sunt luate în considerare alături de cea mai bună cameră video pe care Apple a montat-o vreodată pe un echipament, de Touch ID sau de durata de viață a bateriei, mult îmbunătățită, între iPhone 5 și iPhone 5S alegerea va fi practic logică, și va înclina, evident, spre cel de-al doilea.

No comments:

Post a Comment